KLM Orkest, Music on Wings

Het KLM Orkest is een gezellig én gedisciplineerd harmonieorkest, dat bestaat uit ±50 gedreven muzikanten. De leden van het orkest zijn bij voorkeur medewerkers van KLM, maar waar wenselijk aangevuld met "buitenleden". We zijn een heel gezellig orkest en tegelijkertijd wordt er serieus gestudeerd op de muziek. Nieuwe leden moeten in principe beschikken over HaFaBra-examenniveau C. Heb je dat niveau (nog) niet, maar ben je werkzaam bij KLM, neem dan vooral contact op, dan bekijken we de mogelijheden. De repetities zijn op dinsdag van 17.30 uur tot 19.45 uur in Dorpshuis Badhoevedorp. Voor meer informatie kun je mailen naar het algemene mailadres of contact opnemen met de secretaris (zie de contactpagina).
Jaarlijks verzorgt het orkest een KLM relatieconcert in de schouwburg in Hoofddorp, met medewerking van bekende Nederlandse artiesten. Inmiddels hebben we samengewerkt met grote namen als Paul de Leeuw, Willeke Alberti, Anita Meijer, Belle Perez, Veldhuis en Kemper, Ellen ten Damme, Karin Bloemen, Berget Lewis en Stanley Burleson. Daarnaast geven we regelmatig concerten in de regio Amsterdam en ver daarbuiten, alleen of in samenwerking met anderen. Concertreizen brachten ons in diverse landen, waaronder Canada, Singapore, Maleisië en Curaçao.
Geschiedenis
Het KLM Orkest werd opgericht op 20 februari 1953 als de KLM Harmonie, een personeelsvereniging van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij die medewerkers de gelegenheid bood om in groepsverband muziek te maken. Gedurende de eerste decennia van haar bestaan voerde de harmonie haar muziek lopend uit, waardoor het repertoire grotendeels uit "marcheerbare" werken bestond. Een bekend voorbeeld is de door Willy Schootemeyer speciaal voor de harmonie gecomponeerde KLM Mars; een werk dat het nog steeds in haar repertoire heeft, maar dat inmiddels ook een swingende variant heeft gekregen: de KLM Groove, geschreven door Peter Kleine Schaars.
Tijden veranderden. Verre vliegbestemmingen maakten het de KLM medewerkers steeds moeilijker om bij repetities en uitvoeringen aanwezig te zijn. Om het ledenaantal op peil te houden, werd besloten de vereniging open te stellen voor niet-medewerkers. Ook de samenstelling van het orkest veranderde. Van een lopend orkest werd de bezetting aangepast naar die van een zittend symfonisch blaasorkest. Hierdoor kon een groot aantal extra instrumenten zoals hobo, fagot, hoorn en symfonisch slagwerk aan het instrumentarium worden toegevoegd, wat weer een sterke uitbreiding van het repertoire mogelijk maakte.


Anno nu is het KLM Orkest vooral het muzikale visitekaartje van de KLM. Een orkest op hoog niveau, dat zich tot doel stelt een bijdrage te leveren aan de promotie van de KLM, door het organiseren van concerten en op te treden bij nationale en internationale evenementen, binnen en buiten de KLM.