KLM Orkest, Music on Wings

2016 Aviodrome orkest met oud vliegtuig

Het KLM Orkest is een symfonisch blaasorkest met volledige bezetting. Het orkest bestaat uit 54 gedreven muzikanten. De leden van het orkest zijn medewerkers van KLM en leden die sterk verbonden zijn met de KLM, andere luchtvaartmaatschappijen en de luchthaven Schiphol. Er wordt op hoog niveau gemusiceerd. Nieuwe leden moeten beschikken over HaFaBra-examenniveau C of aantoonbaar gelijkwaardig niveau. De repetities zijn op dinsdag van 17.30 uur tot 19.45 uur in onze repetitieruimte in Badhoevedorp. Neem voor meer informatie contact op met de secretaris (zie de contactpagina)

Jaarlijks verzorgt het orkest een KLM relatieconcert in de schouwburg in Hoofddorp, met medewerking van bekende Nederlandse artiesten. Inmiddels hebben we samengewerkt met grote namen als Paul de Leeuw, Willeke Alberti, Anita Meijer, Belle Perez, Veldhuis en Kemper, Ellen ten Damme, Karin Bloemen en Berget Lewis. Daarnaast geven wij regelmatig concerten bij evenementen in de regio Amsterdam en ver daarbuiten. Concertreizen brachten ons in diverse landen, waaronder Canada, Singapore en Malesiƫ.

 

 

Geschiedenis

Het KLM Orkest werd opgericht op 20 februari 1953 als de KLM Harmonie, een personeelsvereniging van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij die medewerkers de gelegenheid bood om in groepsverband muziek te maken. Gedurende de eerste decennia van haar bestaan voerde de harmonie haar muziek lopend uit, waardoor het repertoire grotendeels uit "marcheerbare" werken bestond. Een bekend voorbeeld is de door Willy Schootemeyer speciaal voor de harmonie gecomponeerde KLM Mars; een werk dat het nog steeds in haar repertoire heeft, maar dat inmiddels ook een swingende variant heeft gekregen: de KLM Groove, geschreven door Peter Kleine Schaars.

Tijden veranderden. Verre vliegbestemmingen maakten het de KLM medewerkers steeds moeilijker om bij repetities en uitvoeringen aanwezig te zijn. Om het ledenaantal op peil te houden, werd besloten de vereniging open te stellen voor niet-medewerkers. Ook de samenstelling van het orkest veranderde. Van een lopend orkest werd de bezetting aangepast naar die van een zittend symfonisch blaasorkest. Hierdoor kon een groot aantal extra instrumenten zoals hobo, fagot, hoorn en symfonisch slagwerk aan het instrumentarium worden toegevoegd, wat weer een sterke uitbreiding van het repertoire mogelijk maakte.

SvdV20181020 143

 

 

SvdV20181020 229

Anno nu is het KLM Orkest vooral het muzikale visitekaartje van de KLM. Een orkest op hoog niveau, dat zich tot doel stelt een bijdrage te leveren aan de promotie van de KLM door het organiseren van concerten en op te treden op nationale en internationale evenementen, binnen en buiten de KLM.

Back to Top