Het KLM Orkest werd opgericht op 20 februari 1953 als de KLM Harmonie, een personeelsvereniging van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij die medewerkers de gelegenheid bood om in groepsverband muziek te maken. Gedurende de eerste decennia van haar bestaan voerde de harmonie haar muziek lopend uit, waardoor het repertoire grotendeels uit "marcheerbare" werken bestond. Een bekend voorbeeld is de door Willy Schootemeyer speciaal voor de harmonie gecomponeerde KLM Mars, een werk dat het orkest tot op de dag van vandaag nog steeds in haar repertoire heeft.

 

Maar tijden veranderen. Verre vliegbestemmingen maakten het de KLM medewerkers steeds minder makkelijk om bij repetities en uitvoeringen aanwezig te zijn. Om het ledenaantal op peil te houden werd besloten de vereniging open te stellen voor niet-medewerkers. Ook de samenstelling van het orkest veranderde. Van een lopend orkest werd de bezetting aangepast naar die van een zittend symfonisch blaasorkest. Hierdoor kon een groot aantal extra instrumenten zoals hobo, fagot, hoorn en symfonisch slagwerk aan het instrumentarium worden toegevoegd, hetgeen weer een sterke uitbreiding van het repertoire mogelijk maakte.

 

Anno 2014 is het KLM Orkest vooral het muzikale visitekaartje van de KLM geworden. Een orkest op hoog niveau dat zich tot doel stelt een bijdrage te leveren aan de promotie van de KLM door het organiseren van concerten en op te treden op nationale en internationale evenementen, binnen en buiten de KLM.

 

Het orkest beschikt over een uitgebreid en gevarieerd repertoire met muziek van vele genres: licht klassiek, filmmuziek, modern, populair en jazz. Het orkest speelt afwisselend in klassieke en bigbandopstelling. Inmiddels heeft het KLM Orkest samengewerkt met grote namen als Willeke Alberti, Big Black & Beautiful, Paul de Leeuw, Bastiaan Ragas, Jamai Loman, Veldhuis en Kemper, Belle Perez, Anita Meyer, Ellen ten Damme en vele anderen. In 2017 heeft het KLM orkest samengewerkt met Karin Bloemen.

 

 

free pokerfree poker
Speelmee

Volg ons!

FacebookYoutubeTwitterInstagram

Leden log-in

© 2005 - 2018 KLM Orkest | Privacybeleid | design by de bakker reclame collectief